De Europese politieorganisatie Europol heeft de eerste resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar matchfixing in het voetbal. Continentaal vond bij 380 wedstrijden omkoping plaats, ook in de Champions League en EK- en WK-kwalificatie.


Of er ook wedstrijden uit ons land bij zijn is nog niet bekend. "Met ons werd geen contact opgenomen", zegt de KBVB.

"Het grootste onderzoek naar voetbalomkoping", zo noemde Europol-baas Rob Wainwright zijn actie op een persmeeting in Den Haag.

We ontdekten fraude op een nooit geziene schaal. Dit is het werk van een misdaadorganisatie in Azië, die samenwerkt met criminele netwerken in Europa. Het heeft al miljoenen euro's winst opgeleverd

Europol identificeerde ongeveer 425 corrupte scheidsrechters, bestuurders, spelers en criminelen in 15 landen.

Wereldwijd zijn nog een driehonderd duels als verdacht bestempeld.

Europol spreekt van “top international games” waarbij de uitslag van buitenaf beïnvloed is en dat het voor het eerst is dat er harde bewijzen zijn verzameld.

Tot 100.000 euro per wedstrijd aan steekpenningen
Er is bewijs gevonden dat in elk geval een misdaadsyndicaat met Singapore als thuisbasis nauw betrokken is bij de omkoping en illegale gokpraktijken.

Het zou tot wel 100.000 euro per wedstrijd over hebben voor spelers en officials om de uitslagen te beïnvloeden. Omdat het syndicaat dermate ingewikkeld opereert kan elke wedstrijd volgens de politieorganisatie wel vijftig betrokkenen tellen uit tien verschillende landen.

Hiermee zou, naar nu boven water is gehaald, zo’n 8 miljoen euro aan winst geboekt zijn door de criminelen, volgens Europol het “topje van de ijsberg”.

Spelers en officials zouden samen 2 miljoen hebben geïncasseerd aan omkoopbedragen. Europol noemt geen namen omdat sommige onderzoeken nog lopen. Momenteel hebben al diverse arrestaties plaatsgevonden.

(ap)